>

Friday, January 27, 2012

rambut sama itam, hati lain2..

Assalamualaikum, well hello there,,

dimulakan dengan Bismillah,
disudahi dengan Alhamdulillah..

hoho, nasyid jap..
ble ba kan..?

well, there's nothing important about today's entry..
(hehe, cikgu BI, kalau salah tgur lek lok eh..)

2 ary lalu, me and family p kk..
banyak urusan bank..tabung aji la, maybank la, affin bank la..
last skali kat public bank di Center Point..

tengah2 tungu mama abah kat dalam kete di Maybank KK bersama dua owang jejaka yang lagi ensem dan comel..
(merujuk kepada abing dan adik)
ada la sowang mak cik nie..
elokje pakai tudung..
baju pun x ada la ketat mana2..
sejuk aty tenguk..
tetiba di angkat tangan dan menghala ke mulut..
wah~?? makcik?? you isap rokok ke..??
hmm..

tengok balik owang lalu lalang depan bank a.k.a dpan kete kitowang..
huwaa, cantik je akak sowang tu pakai tudung,
baju lengan panjang,
pakaian labuh melimpasi pinggul,
berseluar panjang,
tetiba ternampak,adeh..
x sngup nak describe..
ada gak jumpa gmbar baju tu kat google, tp, blog owang..
kang kena sman plak me..
contoh baju nye --> sini
korang pepandai la nilai yang mna satu eh..

then, lalu plak dua mamat..
ni apahal plak pakai topi badut kat tgh jlan nie..??
ntah la, fesyen zaman skang kot..
x pun, dy rsa ensem cam tue..
hee, klaka la bang..
sebiji mcam nie..
tu la yang Qila kata,, rambut sama itam..tapi aty laen2..
semua sama je..
tp, bnyak sangat ragam nye..
tp yang psal rokok tue,
makcik, saya rsa, mkcik x ptut merokok dpan owang rmai gitu..
x manis d pndang owag..
ni yang bwat bebudak sekang nie,
x kira laki pompuan, 
sama je..
smbur asap rokok sna sini..
paling 'BEST' dok pakai unifom sekolah..??
Masyallah..
plez jgn rosak kan generasi Malaysia..
tp, tu yang bad..
wlo mcana yang bad pun ada gak yang baeknye..
contoh, masih ada budak2 skolah yang sedar akan dosa dan pahala..
siap bwat vdeo lagi.. --> "Kahwin vs Couple"

yang akak plak,
klo nak bergaya, biar la yang x menampakkan susuk tubuh badan..
ssh tu kak..saya pun bergaya gak,,
tp, of coz berpada2..
siap pesan kat kengkwan lagi kalo saya bergaya x mnepati syart Islam..
hoho..

itu je.. ^_______^

.::barakallahhulakumabaroya..maher zain..hihi::.


Sunday, January 22, 2012

nota BMM 3106 (1)

 nie nota aQilah salin sendiri dalam kelas..


BMM 3106
Pendidikan Pemulihan
·         Aktiviti pengajaran dan pembelajaran alternatif utk membantu murid2 yang menghadapi masalah dalam kelas.
·         Tujuan à mengecilkan jurang perbezaan di antara pelajar normal dengan pelajar yang berkeperluan khas.
o   Setiap pelajar seharusnya mendapat pelajaran yang sama rata.
o   Konsep sama rata.

Program pemulihan
·         Mempunyai masalah dalam keadaan tertentu iaitu 3M – membaca, menulis, mengira.
·         Diberikan kepada pelajar yang memiliki prestasi yang rendah.
·         Bentuk program :
o   Program pemulihan dalam kelas biasa.
§  Lebih kepada pelajar bermasalah ringan – lisan, membaca, menulis
§  Pemulihan dan Pengayaan
o   Program pemulihan dalam kelas khas.
§  Pelajar yang menghadapi masalah yang berat – disleksia, sindrom down, autisma
Objektif pendidikan pemulihan
1.         Membantu murid mengatasi masalah pembelajaran dalam kemahiran2 tertentu.
a.       3 kemahiran asas – lisan, membaca, menulis
b.       Masa nie la bagi dowang latihan
2.       Memupuk dan mngembangkan sikap yakin diri dalam pembelajaran.
3.       Mengubah sikap negatif yang menjejaskan pembelajaran
a.       Kadang pembelajaran tidak berlaku kerana sikap sendiri.
b.       Mahu memastikan murid hanya tertumpu pada aktiviti pembelajaran yang disediakan guru.
4.      Membolehkan murid menguasai kemahiran tertentu dengan cara mengikut aktiviti2 alternatif yang sesuai dengan mereka.
5.       Membolehkan murid mendapat layanan dan kemudahan yang sesuai dengan kemampuan dengan keupayaan mantel individu.
6.       Membolehkan murid mendapat peluang yang sama dengan melibatkan diri dalam aktiviti2 sosial sama ada dalam atau luar bilik darjah.
7.       Membolehkan murid meneruskan pelajaran mereka dalam persekolahan sekolah biasa atau khas.

Jenis2 Pemulihan
1.         Pemulihan Khas @ Masalah Pembelajaran Kompleks
a.       Dijalankan oleh guru2 khas yang dilatih dalam bidang tersebut.
b.       Murid à yang gagal dalam 3M
2.       Pemulihan bahasa Melayu di bilik darjah @ masalah pembelajaran ringan
a.       Yang menjalankan oleh guru biasa sahaja.

Ciri2 Pemulihan
1.         Lemah dalam 3M
2.       Lemah dalam pemikiran dalam pemikiran yang abstrak.
3.       Lemah dalam koordinasi dan tangan
4.      Singkat tahap tumpuan.
5.       Kurang keyakinan diri.
6.       Lambat bertindak balas.
7.       Gagal dalam ujian
8.      Sukar menguasai pelajaran dalam masa yang singkat
a.       Cth : huruf vokal dalam masa sehari.
9.       Lemah dari segi ingatan pendengaran dan ingatan penglihatan.
a.       Lepas tengok, baru je tengok, pastu lupa sudah.
b.       Dengar pun.
10.    Rendah tahap kecerdasannya berbanding dengan rakan sebaya.
11.       Sering kali sakit.
a.       Sakit perut, sakit kepala
12.     Kerap ponteng sekolah
13.     Kurang terlibat dalam aktiviti PNP.
14.    Bermasalah tingkah laku.
a.       Suka bermain
b.       Suka ke sini sana-banyak jalan
15.     Sukar mengawal emosi
a.       Menangis, marah
PERBEZAAN ANTARA PEMULIHAN BIASA DAN KHAS
Pemulihan biasa
Aspek
Pemulihan Khas
Ada asas latihan perguruan
Guru
Ada asas perguruan dan kursus khas untuk pemulihan
Dalam pembelajaran biasa.
Jangka masa
Pada waktu2 tertentu.
Murid kekal dalam kelas
murid
Murid bergerak ke kelas khas.
Ujian bulanan ataupun Penggal
Bentuk penilaian
Melakukan ujian dari setiap kemahiran.
Tidak perlu ujian saringan atau diagnostik
Keperluan
Perlu ujian saringan atau diagnostik
Tidak memerlukan rekod yang terperinci
Rekod @ Dokumentasi
Perlu disimpan secara sistematik.
Dilakukan secara umum
pelaksanaan
Dilakukan secara khusus :
-Lebih kepada individu sahaja
   - bagus sikit
   - sederhana
   - lemah
Murid tahap 1 dan 2
-dari tahun 1 hingga tahun 6
Penguasaaan
Murid tahap 1 yang dicalonkan oleh guru kelas.
Tidak terhad
Bilangan murid
Maksimum 15 orang utk satu kelas.
Berdasarkan mataplejaran yang sebenar
Jadual waktu
Jadual ditentukan sendiri dari jadual yang khas


Contoh masalah pemulihan dalam kemahiran lisan
1.         Kosa kata yang terhad.
2.       Menggunakan dialek sendiri.
3.       Menggunakan bahasa ibunda.
4.      Lemah dalam kesantunan bahasa.
5.       Gagal mematuhi arahan.
6.       Lemah ingatan pendengaran.

Contoh masalah pemulihan dalam kemahiran membaca
1.         Keliru dalam membaca
2.       Keliru pada huruf besar dan huruf kecil yang berubah.
3.       Masalah Disleksia.
4.      Tidak dapat membatang suku kata tertutup.
5.       Tidak dapat membatang perkataan yang lebih daripada 2 suku kata.
6.       Membaca secara berlagu.
7.       Tidak faham bahan yang dibaca.
8.      Sukar membuat hubung kait.
a.       Antara api dengan kebakaran.
9.       Tidak dapat membuat urutan.

Kemahiran menulis.
1.         Rupa huruf yang tidak tekal.
2.       Huruf besar dan kecil yang bercampur aduk.
3.       Salah dalam mengeja.
4.      Kosa kata terhad.
5.       Aliran pemikiran tidak lancar
a.       Idea dalam penulisan
6.       Lupa format penulisan.
7.       Lemah dalam penyampaian idea.
8.      Ayat tidak gramatis.
9.       Lemah dalam penggunaan tanda baca.



Tutorial kum 4 :
Situasi : dalam Kelas 2 Bijak terdapat 3 orang murid yang menghadapi kekeliruan huruf2 B dan D serta keliru dengan huruf A kecil dan besar, B kecil dan besar.
Cadangkan beberapa aktiviti untuk menangani masalah tersebut.



copy kat SINI

21 Jan - Befday Abing

Assalamualaikum,
memandangkan blog ini juga merupakan diary on9 Qila,
so nak catit jugak apa yg blaku smalam kat sini..

hoho..

1.bfday abing
memandangkan bfday abing smalam, mama n abah pun bawa la kitowang jlan2 kat 1B..iaitu 1 Borneo..the largest Mall..hee, ble la, sakit kaki jgak jalan keliling sana,,beso kan..but b4 that, kitowang singgah kat Karamunsing dlu.. nak belikan adiah abing --> sarung tangan bola keidaman beliau.. hehe

2.kami jalan, angah pun jalan gak..
huh, bukan kitowang je yang bejalan,angah yang kat smnanjung pun ikut jalan gak..eh? hehe, maksud Qila (gelar diri Qila lagi??ahahaha) angah yang dari Kedah tu, p singgah Perlis sbb nak hadir owang kawen..hoo..jan risau, dy n kengkawan dy la konvoi p sana..malam plak, balik Johor..huyoo, jauh perjalanan..


3. maen game
banyak gak kitowang maen,,, maen bowling, archery, token..huu..memang syok sgt.,Qila paling suka bowling n tunggang motor kat token tue..cam betul je tunggang..kalau ada langgar batu, huh, gegarnye real je..lagi best yang dy just need 2 token = rm 1.00..


4. erm, cam geram ada, simpati pun ada..
tgh nak maen bowling tu, mama nak beli mkanan.. as anak sulung yang lagi garang dan berdaulat,haha, lebih plak, pegi la oder sgala apa yang mama kirim kat kedai runcit tue.. tetibba sowang makcik ni tegur.. "Kak, brapa umo anak kakak?" adeh,,,bole plak dy kata adik anak aLong? nak cakap muka aQilah ni tua sangat pun x ada la..tau la umo 21 dah.. dengan snyuman yang manis aqilah jawab "Eh, dy nie adik saya.."..alahai, kalau kowang tgk dy pun, memang sah2 nmpak tua dah..mmg level makcik tu,,

kalau btul pmakaian saya yang x kena, kenpa dua tiga kdai strusnya saya kena pagil 'adik'?? bukan maw prasan ah..  :p


5. makan piza
ye ye je nak makan piza..kebetulan dah memang bfday abing, kbetulan lagi ada kupon dapat diskaun, apa lagi..haha.. aQilah pun cite kat mama abang pasal apa yang 'makcik' tu ckap masa owang beli mkanan tadi.. hmm, mama kata mama x suka dgn owang tue..nmpak sgt dy tu mmg dah makcik pun..camna dy ble pagil along ni 'kak'.. well, susah owang nak ckap la..kang owang komen lelebih kang, laen plak jadi..


6. njwa text owang
ble2 dalam kete, "peewit, p kk ke??" from najwa..wohooo..my bff..ahaha..sama sekolah, sama IP lagi..owkey la tu BFF..kan?? ntah camna dy ble nmpak owang dalam kete..dy kata dy ada hon lagi..but,mna la owang prasan...


nyway, smalam dan ary ni mmg owang spesel saya punya bfday..abing n kawan saya, acap..hehe..kat sini tulis 'acap' je..

Happy bfday kowang dua..  <3


.::penatjeowangmakeuplawa2,kena pagil kakplak..haha:.

happy birthday mr. D~!

testing, testing, 1 2 3

ehemm.. Bismillah wa Assalamualaikum to all..
today, my special fren,
celebrate his birthday..
22 jan..

epy befday fwen..
hehe, biasanya letak gamba owang bfday kat sini kan,
tp,x yah la..hehe,, cek yang malu..  =.='
ble ba kan??

tp, dy nie bz bz bz bz bz sangat sejak tgh LI nie..
baru smlam smpat text..
then wish bfday abing plak..
swEet~!
bg sy la..

so, to my fren acap afifi zuhdi,
wish u happy slalu n smoga d murahkan rezeki selalu..

Amin..

.::bfdayaqjgnlupataw~!jagaahkalaulupa::.

Saturday, January 21, 2012

happy birthday abing~!

Bismillah n Assalamualaikum to all..

dengan ringkas dan directnye along mngucapkan,
 
HAPPY BIRTHDAY ABING SAYANG~!!  
mmmMMuuUUaaAhhHH~!  <3

owkey, skang ni magrib..
tgh layan cite ombak rindu dgn abah td..
x habis lagi..
mama plak tido..
hehe..
chow, x mo on9 lelama,,
magrib woo..

.::totallyinlovewitmyfamily::.

Monday, January 16, 2012

hanya percubaan sahaja :>

assalamualaikum n salam sejahtera..

berdirinya anna disini ('bertaip' actually..ahaha) adalah untk melakukan percubaan yang anna dah buat blog anna nie..

wuheee~
oleh kerana blog nie seems like diary anna, then segala photo,picture, dan gmbar anna nak post.. tp, dlm masa yg sama gak,anna nak post segala nota yang anna dah blaja kat sini <<-- impian yang tinggi~!

jd, anna x maw owang copy gamba anna tp nak owang copy nota anna..ceh~

hehe, so anna ada pnyelesaian nye..

cth cam kat bwah nie :

--> hanya percubaan sahaja <--


so,kowang ble copycontain anna without susah2..
hehe..
sekian laporan
.::semalambwatvdeochatdgnangah..huu::.

Sunday, January 8, 2012

''CONTEST MY BESTFRIENDS FOREVER by CIK AYU"

Assalamualaikum to all of you..ngehee~
sekali lagi anna letak 
entry "contest" kat blog anna..
So,
kat bawah nie pesana pihak penaja..
Chek ki daut~ !
hai sumeee ! sehat ? makan ubat taw lau saket ,
cik Ayu nak wat satu contest ni..
and ni laa contest yang PERTAMA cik Ayu wat .
arap2 okay jea. amin.. ^__^
korang ! jum JOIN ! **really appreaciate !
''CONTEST MY BESTFRIENDS FOREVER by CIK AYU"
syarat-syarat ? senang jea , jangan bimbang yer dear,. ^__^
* Buat entry  yang bertajuk ''CONTEST MY BESTFRIENDS FOREVER by CIK AYU"

* Letak BANNER CONTEST diatas dan BACKLINK kan ke entry ini yerr sygs ! :)

* Letak SATU gambar sahaja, anda bersame kawan-kawan baek anda ,ikut KREATIVITI anda ! :)


LETAKKAN nama kawan-kawan baek anda jugak yer ^_^

TAG kan DUA rakan bloggers anda, pastikan mereka tahuu tau !

* Hantarkan URL entry anda kat cik AYU yerr !

*  FOLLOW belog cik AYU yang tak seberapa ini untuk tahu maklumat lebih lanjut ! :)

* Hantar SEBELUM 12 JANUARI 2012 :)


HADIAH ? heee . nak tahu skang keee..?? 
tak payah ag laa.
nanti tak suprise plak kann :)
cik AYU janjikan hadiah yg lumayan ! :P
tak tipu ni ..!  (muke baek) :-D
>KLIK SINI untuk tengok hadiah<
**pemenang akan ditentukan oleh cik Ayu sendiri !
**cik Ayu akan pilih gambar  kreatif & ape ape yang korang tambah .. tapi Kreatif ! ^__^
# CEPAT sebelum TERLAMBAT !! :-P
amcam..??berminat??hehe..
sO, anna tag hani & tiya..
 dan ini gamba yang anna pertandingkan...  :>
 well, anna ramai sgt best fren..bole kata, satu kelas anna skang nie mmg best fren anna..rumate anna, jiran bilik dulu dan skang, kak nan lagi..
kalau dlu, pun ramai gak..rmai sgat..~! <luv u all>
Alhamdulillah, bila mana anna senang, dowang sume,
ada dgn anna..
bile mana anna susah,
dowang cube tlong anna gak.. ^____^
how lucky i am..
tapi, yg sowang nie,
dari dlu sampai skang,
hehe,
mmg ada dgn anna la..
ktawa pun dy,
marah pun dy..

hahaha..
but nyway, ni lah bestfren forever anna <3
.::sweetkan??alahai..banggaitaw::.

contest : "Mega Giveaway By Cik Bunny"

Salam 1 blogger,
segmen blogwalking dah setel. Ramai yang menunggu bila Cik Bunny start wat GA. Tanpa membuang masa lagi Cik Bunny dan sponsor nak buat giveaway. Jom join!




Syarat untuk Join:

- Mempunyai alamat di Malaysia.
- Buat 1 entri bertajuk "Mega Giveaway By Cik Bunny", copy banner giveaway kat SINI dan linkkan ke entri ni.
- Letak link sponsor dalam entri:
- sila like dan follow sponsor.
- Tag kalo nak tag *tak wajib tapi ada hadiah untuk top referral
- Dah siap? Tinggalkan link entri anda di bahagian komen entri ini. Kat tempat lain tidak diterima.

Tarikh Tutup: 31 Januari 2012
Juri Giveaway: Encik Random.org & Cik Bunny (top referral dan top commentor)


Pastikan korang ikut syarat2 di atas sebelum tarikh tutup. Cik Bunny akan check entri peserta so sekiranya tidak ikut syarat selepas tarikh tutup akan direject sepenuhnya! *kejam nampak XD



Senarai Hadiah




Sponsor by Amir Nawawi ( 1 pemenang)
  • T- shirt

Sponsor by AMELY AFANDI ( 1 pemenang)
  • Blouse

Sponsor by MIRA MIRAIE ( 2 pemenang)





  • selendang 2 helai
  • 2 pasang brooch butang comel (2set)
  • 2 scarf dr nuraisyah's scarf n design.
Sponsor by Shawls Gallery (1 pemenang)
  • Shawl 2x




Sponsor by HERBA TIHARA( 1 pemenang)
  • crochet bookmark

Sponsor by ATIENABILA ( 3 pemenang)
  • Header

Sponsor by Kedai Kaspersky Online (KKO) ( 4 pemenang)
*Like FB Fanpage this sponsor here: Kedai Kaspersky Online (KKO) Fanpage
  • Topup RM5

Sponsor by IKA ( 2 pemenang)
*Like FB Fanpage this sponsor here: Ini Belog Angah official blog
  • Header

Sponsor by Cik Bunny (2 pemenang untuk top referral dan top commentor)
  • Hadiah misteri

17 hadiah untuk dimenangi! Hadiah akan ditambah sekiranya sponsor bertambah ^_^ Jadi, jika anda berminat untuk jadi sponsor sila RUJUK SINI sebelum 25 Disember 2011.



Sementara giveaway ni sedang berlangsung, jom terjah topik hangat hari ni:



P/S: URL penyertaan sahaja akan diapprove!

__________________________________________________________________________________
dah baca...??haa..x teringin ke nak join..?? anna dah join dah..hehe, arap2, dapat la segala selendang2 yg di tawarkan tue..uhuu~

x dari Shawls Gallery pun, MIRA MIRAIE pun boleh ba...ahaks~!

oleh itu, anna nak tag tiya, tika, farah, hani & christy.. <3
siap~!  ^____^

Saturday, January 7, 2012

all right kengkawan, anna copy terus je dr catatan pihak penaja..cam sweet plak ayat dy..ohoho~



Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh


Salam semua,
Bismillahirrahmannirrahim. Disebabkan shaye malas sangat nak hapdet belog lately, dengan ini shaye nak menganjurkan Giveaway shaye yang ke-dua! Hah? Tak perasan shaye dah pernah buat giveaway sebelum ni? Boleh rujuk entri Giveaway Belog Nemomimosh ye. Berita baik untuk uols ladies sebab kita ada sepuluh hadiah pilihan dari Zeera Boutique untuk kali ini! Say what? 10 hadiah pilihan!


Syarat penyertaan? Dun wury sebab kita ikut konsep Giveaway yang lepas. So peserta giveaway yang lepas yang tak menang pon boleh join semula. Mana tahu rezeki kali ini kannn?

Syarat-syarat :

1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols. (Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols) 
   *ahaks~mcam anna buat nie la..
2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh.
3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag.
   * anna msty la --> tiya, tika, hani
4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni)

See? Sama je macam giveaway lepas cuma hadiah pilihan dia kite kasi up skett kann. Tak payah slogan-slogan sebab ini bukan peraduan gores dan menang pong. Ngeee. Giveaway ini berdasarkan hasil UNDIAN. So, sesiapa yang bertuah layak memilih SATU daripada 10 hadiah pilihan. Ingat. Besttt kannnn? Sibuk kepochi-kepochi nak bagi pilihan untuk 10 hadiah tapi mana hadiahnya kannn? Okay let's check it out!

 

Okay dah tengok? Cemana?? Teruja tak?? Kalau teruja, meh la join beramai-ramai. Shaye buat giveaway taknak lama-lama sebab nanti pening kepala. Jadi cepat-cepat join tauuu! Jangan lepaskan peluang!
Tarikh Tutup Penyertaan :
16 Jan 2012
pesanan dari anna plak : all the best kengkawan~