>

Thursday, December 16, 2010

ini cara anna :]

.:: Dimulakan dengan Bismillah ::.

Ketika di asrama SEMAI dulu..
Anna Aqilah :  Nija~!!!! (sambil berlari mcam budak2 ke Juniza..)(kuat jgak la anna jerit..hehe)
Juniza : hui, kenapa??!!
Anna Aqilah : teda, saja jak..hehe.. (sambil bwat muka tak bersalah yang agak comel…huahaha..)

Tanpa disedari, anna telah diperhatikan oleh Ustazah Zaihan yang sedang berbincang hal sekolah dengan kwn anna yang merangkap ketua aSrama..camna jgak, dah suara kuat sangat.. memang la orang pandang..

Perbualan antara Ustazah dan ketua aSrama,,,
Ustazah : dia tu, tak pernah nampak sedey kan?? Asyik happy je..
Ketua asrama : eh, mana ada ustazah, dia pandai nangis jugak pada waktu2 tertentu..huu~

Moral of the story ;
Walaupun seseorang memiliki sifat ceria 24 jam,
tapi,
dah nama manusia, memang Allah dah bekalkan rasa gembira, sedih, marah, suka, benci, sayang, cinta dll. kat semua orang..
tak kira lelaki atau perempuan,
tak kira tua atau muda..

tapi, bagi anna, kalau kita sedang lalui sesuatu perasaan itu, tak kira sama ada GEMBIRA atau SEDIH, tetap kena luahkan..
dan anna, memiliki cara sendiri untuk luahkan perasaan tersebut :

1.     Bercerita dengan seseorang
a.     Kita kena berani~!! Cewah, jangan malu, jangan segan kalau nak luahkan perasaan. Secara tak langsung, hubungan kita dengan orang yang kita luah tu akan semakin akrab..percayalah..tapi, korang ,msty ingat, pilih kawan yang BETUL~!
2.     Berkarya
a.     tak kira sama ada buat sajak atau cerpen, rasa mcam dapat luahkan perasaan tu.. kadang2 anna juga tidak memiliki keberanian tuk berdepan dengan orang tu dan ckap sesuatu.. tak pun, masa tu smua tengah bz atau konpius dengan asigment masing.. so, anna rasa, nie la yang paling senang nak luahkan perasaan..lebih2 lagi klo sajak..huhu.. dalam masa yang sama, ble anta kat DBP..hehe..
3.     hiburkan diri sendiri
a.     ni paling sesuai tym seedy agaknye.. dah nama pun sedih, kena lah hburkan balik.. so, klo anna, anna suka nyanyi je lah,,wlopun suara tak sedap mana..kui3..dan pling best klo nyanyi kat dalam bilik..ngeee~ kena plak maen gitar.. huh,,ahaha..
4.     menangis..
a.     jangan ingat nangis untuk orang yang lemah,,, klo korang pkey cmtu, korang silap~! Ahaha, bg anna, siapa yang ngis tu, dia yang berani..sebab apa, dia berani melepaskan prasaan dy tu..ini bermakna, dia kuat~!! Ahaha..tapi jgn la nges yg ngada2 tue..nges biarlah ikhlas..ceh~~
b.     tapi, klo anna, dgn nges nie, rsa lega plak taw..huu..ada la sedikit ktenangan yg dprolehi stelah mnangis tue.. tak kira sama ada dpan orang yg kt luah atw sowang2 dlm blik,,hee~

walau bagaimana cara korang melepaskan prasaan, diharapkan korang tak la bwat perkara yg mlanggar hukum agama.. sebagai ctoh, enjoy p disco..menari, lompat sana sini..
Ish, dah la msalah x slesai, dosa plak bertambah..
aiyaaaaa, macam mana maw idop looo…
-TamaT-

oh nooo,,,,

.:: Dimulakan dengan Bismillah ::.

Suatu hari semasa cuti sekolah ketika berada dalam kereta setelah balik dari pasar..
Mama : tengok,mama punya handbag dah nak rosak dah..hmmm
Along : jom la mama, kita pergi Leno..tengah jualan muRah tue..
Mama : kamu nie long. Suka sangat membeli.. kamu ada ‘tahi lalat’ kat tangan ke..??
Along : hah?? Kalau ada, kuat berberlanja ke mama..??

Hahaha, na kan.. memang anna kuat shooping.. asyik2 beli aje…ptut la,memang ada pun ‘tahi lalat’ kat tapak tangan..

Hehe,
So, kepada kgwan or ORANG TERSAYANG,
Jangan le heran dengan sifat anna yang bershoping nie..
Hee, tapi, korang nasihat la jgak weh,,,
bOros tue amalan sYaitan..
hmmmm,,,
x nak jadi kwan sYaitan…  :p
hoho..

..agak cemburu..agak jeles..

.:: Dimulakan dengan Bismillah ::.

td, sempat gak tinguk2 crpen kwan2 kat Blog kelas..
ternyata, semuanya mmpunyai bakat..
apa yang anna lihat, masing-masing memiliki kelebihan..
 
  dari segi jalan crita mereka, sudah menunjukkan mereka baik dlm bidang penulisan..
dah tu, penggunaan ayat,
mereka menggunakan ayat yang mudah, ringkas tapi masih cntik..
((anna jak faham apa yang anna cakap..ahaha))
lepas tue,
mcamna mereka tukar keadaan samada waktu atau tmpat,
sangat mengagumkan~!!
((sebab anna tak pndai buat..hehe))


walaupun begitu,
sedikit pun tak mematikan semangat ann utk trus berKARYA~!!!
((ahahaha, semngat plak ttbe..))

jeng jeng jeng...

pasni, anna akan cuba cari idea sekreatif kwan2 anna..
hoho,
malah, pegunaan ayat serta susunan juga,
anna akan mncontohi mereka..
huwaa~~

sEMOGA BERJAYA <3 (^^,)

== transFormasi anna ==

.:: Dimulakan dengan Bismillah ::.
Baiklah…
Minggu depan, Insyallah, kitowang sekeluarga akan balik kampung di smnanjung.. ohooo~ well, bukan itu yang anna nak crita..

Apa yang anna nak cite sini,
TRANSFORMASI BATU~!!
Eh,
BARU~!!!
Hmmm, apa lah tu knooon..?? hahahaha,,
Mama smalam, mama cdangkan supaya anna pkai tdung ala2 yg Ekin tu.. (betul ka eja nie..??hahaha)
Ye lah, anna nie jnis yg pkai tdung yg mcam kat gmba atas tue..
maen simpang2 jak tu tdung..
hoho, pic masa mngajar tadika mktab dgn kgkwan..
So, 10 hari anna brada di smjung nnty,
Anna akan menggunakan tdung yg mama cdangkan tue..
((huhu, dah siap beli da pun..huh, kalau pasal beli, memang laju je brtindak..hehe))
X taw la cmna rupa anna masa pakai tdung tue..
---SAMA atau LAIN---
Akhir sekali,
Nntykan transformasi anna..
Dui,hahahaha…nnty anna amik gamba bbnyak..
Huhu   (^~^)

Monday, December 13, 2010

Aku Bukan Bidadari

Aku Bukan Bidadari

Sayang,
Lakumu,
Benar mengajarku
Tawa mu,
Benar menceriakanku,
Senyummu,
Benar membahagiakanku.

Tapi, sayang,
Aku bukanlah bidadari,
Bidadari dek berasalkan syurga.
Ternyata, aku juga insan biasa,

Seperti kamu,
Punyai cinta, punyai sayang,
Miliki ego, miliki marah.
Rasai suka, rasai duka.

Sayang,
tidakkah kau rasa,
Egomu keterlaluan?
Tidakkah kau fikir,
Bencimu membencikan orang?

Jangan begitu sayang,
Jangan…

Apa yang salah dibetulkan,
Apa yang silap diperbaikikan.
Kau dan aku saudara,
Saudara yang tak akan putus talinya.

Malapkanlah egomu, sayang,
Rendahkanlah dirimu, kasih,
Ingat Allah,
Dari DIA kita datang,
Kepada-Nya juga kita kembali….



nukilan : Wan Nurul Aqilah Binti Wan Abdul Rahman
tarikh   : 13 Disember 2010
masa    : 9.28 pagi

to Noor Azwaziah Malik


.:: Dimulakan dengan Bismillah ::.

Selamat Hari Lahir Nonoi~!!

13 Disember,
Hari ini kawan anna birthday.
Dia kawan lama anna,
Masa kat sekolah SEMAI dulu.
Sekarang,
SEMAI telah berTUNAS.
SEMAI : SMK (A) INANAM    TUNAS : SMK (A) TUN AHMAD SHAH
sekolah yang sama taw..
(anna keluar tajuk..hahaha)
Ok, skang serius………..
Load…
Loadi…
Loading….
-SIAP-
Nama dia, Noor Azwaziah Malik.. (anna masih ingat nama penuh dia). Tapi, secara jujurnya, anna tak berapa rapat dengan dia. Bukanlah bermusuh. Hoho, just, dia dengan kawan rapat dia la… anna dengan kawan rapat anna.
(Siti Norsyahidah Ramlee <syda>, Hani Shafinie Basini<Hani>, Zulynda Nurain Zamani <Zulynda>, Ummuhatul Jannah < Ummu> dan Nor Liyana Nasbi <lena>) ßsori mu, anna lupa nama dady you..uhuu~  L
(perasan tak? Sekali lagi lari tajuk..ahahaha~)
Walau bagaimanapun, azwaziah ttap seorang gadis yang baik, ceria, happy gO lucky, setiasa senyum..(cukup, jan puji lebih2..nnty kambang..hehe)
Even kami tak rapat, dia masih baik dengan anna. Cewaaaah~
Oleh itu, di sini anna mengambil kesempatan untuk meng’wish’ dia,
SELAMAT HARI LAHIR AZWAZIAH~!!
<anna guna bahasa Melayu taw>
<ye lah, MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU, MEMPERKASAKAN BAHASA INGGERIS>
<seruan kerajaan wooo~>
Hehe..
Semoga anda sihat selalu,
Murah Rezeki,
Memperolehi kejayaan dunia wal akhirat,
Dan sentiasa bahagia dalam menjalani kehidupan seharian.. ^^,
Kepada gurl SEMAI, jom ba kita buat reunion.. hoHo~
<3 <3 <3

Sunday, December 12, 2010

kak nan! baca yang nie.. ahahaha...


<..:: Dimulakan dengan Bismillah ::..>

‘dah?? aLong ada meseg..’
Terdengar suara aDik yang comel lagi kiut yang ku rakam sebagai message alert tone, bergema..

Ahaha, SUDAH~!! Malas nak berjiwang..
Owkey kak Nan~!! Dengar sini, (bukan dengar, baca ini~~!!)
Esok kakak ada ujian test memandu.. (sudah ‘ujian’, ‘test’ lagi,,hahaha)
So, kakak kena buat eLok2 taw.. jangan racing sangat.. kena ayu2.. barulah ngam..ahaha..
Kak, apa pun, kak la yang the best~!! (dui, lari tajuk.. :p) oleh itu, kak kena buat yang the BEST~!!

Ok, ini serius sudah..
Ingat ah kak,
mula2 sekali baca selawat, tenangkan jiwa..
Ingat Allah..
Insyallah, semua akan berjalan dengan lancar dan mudah..

dah tu, muka kena sentiasa senyum..
mesty sentiasa manis..
(mana taw saya boleh dapat abang Ipar dr JPJ.. :p hehe~)

dah tue,
jgn sesekali MAW CEPAT jak~!!
Buat dengan sLumber..
tp, jangan terlalu SLUMBER plak..
nnty ndak seimbang clutch and minyak,,,
susah kita..hoho~

Kak mesty alert dengan :
a.     Cermin (belakang, sisi)
b.     Tmpat duduk (kasi ngam2 selesa..)
c.     Clutch + minyak (jangan pernah pisahkan mereka..mesty sentiasa seimbang)
d.     Handrake..

Anna taw yang kak tgh berlateh memandu di Sipitang dengan gigihnya~!! Oleh itu, anna mendoakan agar segala usaha kak Rosnanie Sharong akan berhasil kelak…AMIN~  ^^,v
<:: ALL THE BEST KAK NAN ::>

Saturday, December 11, 2010

"Warisan keemasan untuk saat-saat keemasan"

((Dimulakan dengan Bismillah...))

ahaaa~ ni plak coklat yang paling anna suka.. FERRERO ROCHER… kalau tengok iklan dia, punya maen mewah… tapi, dah iklan pun mewah, apatah lagi harga coklatnya… mahal owh~! Ahaha..kalau nak mkan selalu, memang tak boleh la…





Tapi tak pe.. kita kena amik semua tu dengan positif… jd, ini yang anna trfikir..
1.     Tak boleh selalu makan coklat, nanti gigi rosak.
2.     Harga mahal sebab tak nak anna membazir duit dengan beli coklat je.. boleh beli burger ke, nugget ke, fun fries ke.. (ahahaha…kuat makan)
3.     Dapat mengekalkan kemanisan coklat itu.
a.     Ye la, kalau makan ary2, mana sedap.. nanti bosan…
Oleh itu, tak sedikit pun anna sesali yang mana harganya mahal..ahaha~

!!~hARi saBtu~!! 7.00pm~!!

((Dimulakan dengan Bismillah))
aLoooooong, angaaaaaaaH, shin Chan dah mula~!!!!
Kalau tak adik yang jerit panggil kitowang, mesty abing..
Apa-apa pun, stiap hari sabtu, jam 7, NTV7,
Kitowang adik beradik akan berkumpul depan tv..
Start dari yang beso sampai la yang kecik..
Tapi masa ni, mama akan masak tuk anak2 nya makan… jadi, sebagai anak dara yang bertauliah (ehem, segmen memuji diri..ahaks XD ) anna mninggalkan kartun lalu mmbantu mama.. bukan anna je, angah pun sama la.. hehe~
            Walau bagaimanapun, ada la beberapa kali bole x prasan mama dah sampai kat dpur.. alih2 tgk, mama dah siap masak L … tak sempat nak tolong.. thank yOu mama <3 <3 <3 <3
Shin Chan~!!


Doraemon~!!

dua2 kartun nie memang siok.. ahaha, tgk la, umo dah nak masuk 20 pun, melayan gak cite2 nie..
tapi tak pe, kartun tak mengenal usia ba...
betul tak>>??

nUteLLa~!!! nyum3x..

ROTI + Nutella…
Along : mama, Nutella dah abis.
Mama : dah abis ye beli..
Along : tapi mama, nutella ada jual kat Servay je..
Mama : ok, sok kita pergi.. beli barang dapur sekali..
Nutella sedap~!!
Anna suka <3
Macam nie je la.. sejak ada Nutella, roti asyik abis je anna kerja kan..ahaaa~ apa boleh buat.. dah sedap, makan je ah…huuu~ tapi, tahukah anda,
APAKAH ITU NUTELLA~??!
Take a look the picture bellow,




Ahaaaa~
Bukan tu je taw, Nutella nie, siap ada fans club sendiri…
((kat dalam FB))
Anna ingat, anna je yang suka SANGAT kat Nutella nie..



Sekian....  ^^,

pARt 2 - '''time to EAt saefooood'''

Owkey, kalo part 1 tu masa oder2 punya tyming, skang nie masa oder arrive pulak…hoho~
Take a look the picture,,,,,
ini udang masak butter kering...

nie siput tarik..nyum 3x

sotOng gOreng tePung...

ketam masak butter basah..

nie plak, corn crab meat soup...




Apa pun, memang sedap sangat makan kat sini..
Huhu,
Kena plak makan dengan family,
Terasa sungguh kemanisannya itu..
((Cewah….Jiwank Nampak))

Setelah itu, kami sekeluarga pun makan dengan tenang dan aman…
Huweeeee~~
                                                                         akhir sekali,,

jOm makan~!!


pARt 1- '''time to EAT seafooood'''


Dimulakan dengan Bismillah

Okey, ni adalh pic yang anna amik masa anna makan dengan family kat Golden Seafood, KK.
        Walaupun dah banyak kali makan, tapi, tak sempat nak bcerita..huhu..so, dikesempatan ini, anna sempat merakamkan detik intro tym kat Golden ni..hehe~ baru nak pilih2, baru nak oder2..

      abah pilih ketam  ^^


me, abah and mama....

???  (hahaha..)

angah, me and adik...

udang masih idup~~

me and abing

me with ketam (dibelakang) 



Lepas dah pilih2, oder2, dowang akan datang and tanya,
“Nak minum apa?”
So, bagi kami, juz air kosong and Chinese Tea je..hoho
dan masa ni kitowang oder,
“2 Chinese Tea, 3 air suam and 1 air sejuk,”
(sambil menunjukkan senyuman yang amat manis..  =p )

2 chinese tea                à abah, angah
3 air suam                    à along, mama, adik
1 air sejuk                    à abing sorang..
Hehe..
Jadi, sementara tengah menunggu tu,
Inilah yang dowang servekan di meja 17.. hOho  ^.~


pickels..

cili api & bawang putih...

Ahaa~ kalau anda semua perasaan, malam tu, family semuanya pakai baju bertemakan MERAH. Terima kasih semua, Along sangat terharu..
Uhuuaa~  XD

Bersambung......

Monday, December 6, 2010

hidup ibarat rOda..

Kerana Allah kita ke duniawi,
Kepada Allah kita kembali..

Ya insan,
jangan engkau sesekali lupa,
akan nikmat yang diberi kesempatan,
bukan selama-lamanya,
tetapi hanyalah sementara.

Ya insan,
tiap yang mendatang,
merupakan ujian dari-Nya,
jangan kau merasa lemah,
jangan kau merasa kosong,
apa yang perlu kau rasa,
kekuatan iman yang tidak goyah.

Wahai insan,
aku ingin berpesan,
sayangnya sesama insan,
hanyalah nikmat dunia semata,
sayangnya PADA TUHAN,
adalah nikmat selama-lamanya..

(A-A)

Wednesday, December 1, 2010

.::mencari layout::.

Dimulakan dengan Bismillah~
(anna ingin mencontohi AtikaRipin..hoho)
-TQ tika-

“along, dah ada internet!”
Abing me’mention’kan perkara itu kepada anna. Al-maklumlah, dah berapa lama streamx kat uma nie bwat msalah. uHuu~
“ye bing..??ok~”
Slumber anna menjawab.
Anna ada misi !
       apa??
ANNA BERTEKAD UNTUK MENUKARKAN LATAR BELAKANG BLOG ANNA YANG MERAH SANGAT TUE!!
HAHAHA..!!

Well, setelah dipantau, ditinjau serta diperhatikan,
Anna dah berusaha untuk pilih warna yang tak sangat garang..
Tapi,
Anna memang tak boleh lari dari MERAH~!!
TIDAK…!
Uwuwuwu  ß (nangis la tu kunun..hehe)
Ok2~!
Kembali kepada tajuk asal, oleh itu, berikut merupakan pilihan background setelah memantau, meninjau dan memerhatikan…

yang ni, nama dia 'Getting Married' .
apa yang penting sini, anna nak cakap yang anna suka gambar cincin BASAR tue,,
hoho..cincin nie ringkas je, tp, ada daya tarikan dy sndiri.
walaumana bagaipun,
Warna : MERAH jambu..

yang ni nama dy 'Love Note'.
ringkas je..
Warna : Merah + Putih

hok ni plak 'My Fire Inside'
cantik gak la..
Warna : Merah + Hitam


akHirnya,
anna telah memutuskan bahawa pilihan pertama ialah layout baru anna..

(A-A)


Sunday, November 28, 2010

Sony Ericsson Satio (Idou)

General2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 900 / 2100
 HSDPA 850 / 1900 / 2100 - Satio(a) for the Americas
Announced2009, February
StatusAvailable. Released 2009, October
SizeDimensions112 x 55 x 13 mm
Weight126 g
DisplayTypeTFT touchscreen, 16M colors
Size360 x 640 pixels, 3.5 inches
 - Accelerometer sensor for UI auto-rotate
- Proximity sensor for auto turn-off
SoundAlert typesVibration, MP3, AAC ringtones
Speakerphone Yes
MemoryPhonebookPractically unlimited entries and fields, Photocall
Call recordsDetailed, max 30 days
Internal128 MB storage; 256 MB RAM
Card slotmicroSD, up to 32GB, 8GB included, buy memory
DataGPRSClass 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps
EDGEClass 10, 236.8 kbps
3GHSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 3.6 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g, DLNA
BluetoothYes, v2.0 with A2DP
Infrared portNo
USBYes, v2.0
CameraPrimary12 MP, 4000 x 3000 pixels, autofocus, xenon flash, video LED flash
FeaturesTouch focus, geo-tagging, face and smile detection
VideoYes, WVGA@30fps (via software update)
SecondaryVGA videocall camera
FeaturesOSSymbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
CPUARM Cortex A8 600 MHz, PowerVR SGX graphics
MessagingSMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
BrowserWAP 2.0/HTML, RSS reader
RadioStereo FM radio
GamesYes + downloadable
ColorsBlack, Silver, Bordeaux
GPSYes, with A-GPS support
JavaYes, MIDP 2.0
 - Google Maps
- Gesture control
- MP4/H.264/H.263/WMV player
- MP3/WAV/WMA/eAAC+ player
- TV-out
- Office document viewer
- Organizer
- T9
Battery Standard battery, Li-Po 1000 mAh
Stand-byUp to 360 h (2G) / Up to 340 h (3G)
Talk timeUp to11 h (2G) / Up to 4 h 50 min (3G)
MiscSAR EU1.58 W/kg (head)